INICI

 

                    HISTORIA   DEL  PRIORAT

 

EL  PRIORAT


El nom Priorat, que fa referència a les terres que estaven sota la jurisdicció del prior de la cartoixa d'Escaladei.
La història del Priorat és una història inusual. La zona era bastant desconeguda fa poc més de 20 anys, però ara és una de les regions vinícoles més famoses d'Espanya. Al Priorat es produeixen alguns dels millors vins d'Espanya i del mon.es una denominació d'origen espanyola situada a Tarragona i reconeguda amb la màxima qualitat en ser denominació d'origen qualificada.
Els vins són famosos per utilitzar la vella Garnatxa i Cariñene raïm (generalment barrejat amb una mica de Cabernet Sauvingon i Syrah) i pel sabor mineral procedent de la terra.
La terra és d'origen volcànic. La seva base, anomenada llicorella, està composta de pissarra vermellosa i negra amb petites partícules de mica.
Té un clima continental i és una zona muntanyosa amb vessants escarpades, marcada per la presència de la serra del Montsant, de manera que es conrea la vinya en terrasses.
La capital de la comarca és Falset.

L'oli de la comarca del Priorat és un oli extraordinari del qual en podreu conèixer el procés d'elaboració i les característiques en els diversos molins que estan repartits per la comarca ,un total de vuit molins visitables on degustareu el millor oli d'oliva verge extra.

Ultimament està creixent l'afició a l'apicultura gràcies a la gran varietat de flora que hi ha a la zona.

LA SERRA DEL MONTSANT

El parc Natural del Montsant amb una superfície de 9242 m2, té una gran riquesa faunística, amb espècies endèmiques i molt rares a Catalunya com poden ser: l'àguila cuabarrada, àguila daurada, el falcó pelegrí, el murcielago de ferradura gran, el gat salvatge , la somereta del Montsant, la tortuga mediterrània ... etc.

Referent a la vegetació podem trobar, alzines, roures, pinedes de pi blanc, pi roig ... etc. També hi ha arbres monumentals com: el Roure d'Albarca, el salze d'Ulldemolins. A la Serra del Montsant també creixen diferents espècies d'orquídies (al voltant de 40 espècies de la mateixa famíla), amb formes i colors extraordinaris, moltes d'elles són autòctones de la zona.


Paisatgísticament, té un relleu abrupte de formes arrodonides causa dels processos d'erosió del material calcari que formen nombroses grutes, coves, avencs i barrancs.