INICI

         

                  HISTORIA  DE  ALBARCA

 

 ALBARCA  ( Aubarca )

 

Albarca és una petita població situada a l'extrem oriental de la serra de Montsant, a 815 metres d'alçària, agregada a Cornudella de Montsant, a la comarca del Priorat. Va ser municipi independent fins a mig segle XIX. Històricament va formar part del Comtat de Prades.

El seu nom significa " muntanya sagrada "  nom que tenia la Serra del Montsant avans de la reconquesta cristiana a mitjans del segle XII .

Conegut per ser el poble més petit de Catalunya i per ser la porta de entrada a la Serra del Montsant.

HISTORIA

Vila petita, ubicada en un terreny aspre que només apte per a una agricultura de secà i el pasturatge, comptava a inicis del segle XX amb poc més d'un centenar d'habitants. Després de la guerra de 1936-39, la vila va patir un ràpid procés de despoblament. A finals del segle, a l'estiu hi vivia encara gent gran del poble –que passava els mesos d'hivern a ciutat– i altres que en són descendents, a més d'estiuejants de Tarragona i Reus. A l'hivern restava pràcticament buit. Fa uns anys, les desavinences entre algunes persones van forjar una petita llegenda, segons la qual al poble només hi vivien dues persones i, a més, estaven barallades.

La població augmenta a l'estiu, arribant al més d'agost a superar la vintena de persones. La vila es un punt de sortida  d'excursionistes sobretot per setmana santa i els caps de setmana.

FESTA MAJOR

El poble celebra la seva recuperada festa major per la Mare de Déu d'Agost, amb una tradicional tirada de bitlles i l'aplec de la Mare de Déu de Montsant, el dia 17.

Es conserva el costum d'anar a l'ermita de la Mare de Déu de Montsant per Sant Jordi, seguint un antic vot de poble.

PERQUE VISITAR ALBARCA

 Albarca constitueix un excel·lent punt de partida per pujar a Montsant, i per fer diferents tipus d´excursions ( el roure, les tombes, coves, ermites, el llac ,btt ... etc )

El millor argument per a proposar-vos la visita a Albarca, és l'extraordinari panorama que es contempla a banda i banda de la població. D'un costat, la vall d'Ulldemolins, amb la serra de la Llena al fons; de l'altra la serra de la Gritella amb Siurana voltada de cingles a l'extrem. I encara, al darrera, es veu el Puig de Gallicant.

Albarca és punt de partida de nombroses excursions. Podeu pujar a Montsant, per l'antic cami de ferradura i anar a l´ermita de la Mare de Déu o cap a la Serra Major. Planejar cap a les ermites d'Ulldemolins, d'una banda, o seguir antics camins de cartoixans, de l'altra, cap a Sant Joan del Codolar i la Morera de Montsant, o seguir el cami ral cap Cornudella o Ulldemolins. Hi ha una una font pública a la plaça del Castell.

 

 

 

 

-